2014-01-20 10:30:45• hírek • Szatmár.ro

Sokak részvételére számítanak

Megtartották az első hitmélyítő találkozókat Máramarosszigeten, Nagybányán, Szatmárnémetiben és Nagykárolyban.

Az Adventtel indult új, négy éves pasztorális időszak első két éve, az Önátadás Éve az elmélyülést szolgálja. Ezért is a mottó: Evezz a mélyre (Lk 5,4). De hogyan lehet segíteni az elmélyülést? Hogyan lesz ez átható, és az egész egyházmegyében, minden személyt megérintő gondolat, érzés, élet-meghatározó irányvonal? A Szatmári Római Katolikus Püspökség pasztorális irodái minderre próbáltak választ, megoldást adni egy átfogó, részletes segédanyag kidolgozásával, amely tizennyolc témájával a kétéves időszakot végigkíséri, és a plébániákon valamint a lelkiségi közösségekben kerül használatra. A segédanyag csoportok számára ad lehetőséget egy lelki útra, mindig egy bibliai szövegrésztől indulva a mélyre, életvizsgálatra, Istenismeretre.

A csoportok hozzávetőlegesen havi rendszerességgel találkoznak majd, és mindig egy újabb lépést tesznek a tudatos ívet leíró témák feldolgozásában. A segédanyagok használatát azonban ismerni kell - hiszen a bibliai szövegek mellett egyéb, a gondolatok, érzések felszínre hozatalát segítő szövegek, gyakorlatok is találhatók benne -, ezért a pasztorális irodák minden plébániáról meghívtak személyeket, akik a csoportok vezetésével foglalkoznak majd. Nekik mutatták be, velük ismertették meg pénteken Máramarosszigeten és Nagybányán, szombaton pedig Szatmárnémetiben és Nagykárolyban a segédanyag célját, használatának módját.

A szatmári, erdődi és ugocsai esperesség papjai és hívei szombaton, tíz órától találkoztak a pasztorális irodák munkatársaival a Scheffler János Lelkipásztori Központban. Itt Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök köszöntötte őket, beszélve a hitmélyítő találkozók értelméről: „Azt kértem a lelkipásztori irodák munkatársaitól, hogy abba a négy éves tervbe, aminek megvalósítása elé nézünk, a lelki elmélyülés legyen előtérbe állítva, ezen legyen a hangsúly. Sok mindent szervezhetünk, látványos dolgokat végezhetünk, de ha a felszínen elsiklunk, ha annak, amit végzünk nincsen mélysége, akkor nincs eredménye sem. A fák nem csak az ég felé nőnek, hanem a gyökereiket mélyen a földbe eresztik. Ahhoz, hogy megálljunk azokkal a viharokkal szemben, amelyek mindennapi életünk sajátjai, nekünk is mélyen bele kell gyökereznünk Istenbe. Nincs más mód. El lehet az életünket a felszínen is élni, de annak nincsen értelme, és nem lesz gyümölcse sem. Remélem, hogy ez a két év, a hitmélyítő találkozók két éve segít abban, hogy mélyebben tudjunk Istenbe gyökerezni, el tudjunk merülni, Benne élő és Belőle élő emberekké tudjunk válni."

A csoportvezetőket arra kérte, a plébániájukon szervezett találkozókon tegyenek tanúságot, adják tovább a hitet: „Most első kézből halljuk azt, amit nekünk tovább kell adnunk. Ne feledjük, hogy a világosság is csak úgy tud terjedni, ha egyik gyertyáról gyújtjuk a másikat. Isten kegyelme mindannyiunk számára adott, a mi hozzáállásunktól függ, hogy mennyire tudunk ilyen, világosságot tovább adó gyertyák lenni."

Ft. Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, irodaigazgató ezt követően röviden emlékeztetett a pasztorális koncepcióra és a tematikus évek dinamikájára, majd kiemelte, a segédanyagokkal az elmélyülést próbálták konkrétabbá tenni. Elmondta, a témák egy ívet követnek, organikusan kapcsolódnak egymáshoz, segítenek egész év során szívexament tartani, abban haladni egyre előre.

Hitmélyítő találkozók

A pasztorális irodák képviselői bemutatták a csoportvezetők feladatait, a találkozások lebonyolításának módját, az elsődleges célokat: a személyes élettapasztalatok felszínre hozása, megosztása, egymás gondolatokkal, valamint figyelemmel való megajándékozása, az Istenkapcsolat erősítése. De megmutattak konkrét gyakorlatokat is, és beszéltek a visszajelzések szükségességéről, amelyek segítenek a következő tematikus évek megtervezésében, kibontásában. Az egyházmegyei lelkipásztori koncepció a papokkal, hívekkel együtt kell, hogy készüljön, és ebben a hitmélyítő találkozók segítséget nyújtanak.

A szombati rendezvényen a résztvevők feltették kérdéseiket, megosztották véleményüket. Mindebből kiérződött: a hitmélyítő találkozók ötlete, alapterve nem rugaszkodott el a valóságtól, létező témákat vet fel, és gyakorlatain, gondolatvezetésén keresztül hatni tud. Az emberek úgy érzik, most történik valami, valami jó, amiben részt kell venni, mert segít belemerítkezni Istenbe, és mert a véleményük, gondolataik számítanak, általuk teljesebb lesz az Egyház.

A hitmélyítő találkozókra a különböző plébániákon kerül majd sor, ott hirdetik, hívják, várják majd a híveket a két évig tartó közös, elmélkedő útra.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: